Rybníky: významný prvek české krajiny – užitek pro každého z nás (1) - Drozd, Bořek (Český rybářský svaz, 2020)
Jedná se o první díl série popularizačních článků věnovaných významu rybníků jako důležitých krajinných prvků ČR pro širokou společnost. Tento díl pojednává o tom, co jsou to rybníky, dále o smyslu jejich využití, vysvětluje, proč a kde rybníky v krajině během staletí vznikaly a zanikaly, a nastiňuje nejdůležitější milníky rybničního hospodaření v českých zemích od počátku zakládání rybníků v raném středověku po současnost.
Ponds: an important element of the Czech landscape - benefit for each of us (1)
Keywords: Rybníky; krajinný prvek; rybniční hospodaření; význam rybníků; Ponds; landscape element; pond management; ponds importance