Preventivní hodnocení krajinného rázu ve vybraném území - Bouzková, Věra (Jihočeská univerzita, 2020)
Předložená práce je zaměřena na hodnocení krajinného rázu katastrálního území Starý Plzenec. Starý Plzenec se nachází v Plzeňském kraji v těsné blízkosti města Plzně. Cílem této práce je vystihnout, vyhodnotit a popsat krajinný ráz za pomoci mapových pokladů a terénního šetření. Praktická část práce byla zaměřena na analýzu krajinného rázu Starého Plzence. Především hodnocení bylo posuzováno z hlediska přírodních, historických a kulturních prvků a hodnot krajinného rázu. Zhodnocení bylo posouzeno pomocí znaků z hlediska významu, cennosti a projevu. Následně byla určena míra dochovalosti krajinného rázu. Na základě těchto zjištění byly vyhotoveny návrhy na zvýšení hodnoty krajinného rázu.
Preventive development of landscape character selected territory
Keywords: krajina; krajinný ráz; popis; katastrální území; Starý Plzenec; landscape; landscape character; description; cadastral territory; Starý Plzenec