Dobrodružné romány Emilia Salgariho a konzumní literatura - Přibková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním předmětem této práce je rozbor románů Emilia Salgariho a prozkoumání, na základě jakých charakteristik patří Salgariho dobrodružné romány do kategorie konzumní literatury. První kapitola pojednává o konzumní literatuře jako takové, jaké jsou její znaky a vývoj. Druhá kapitola představuje autora samotného. Další kapitoly jsou již věnovány samotným rozborům jeho nejznámějších pěti románů: Tygři z Mompracemu (Le Tigri di Mompracem, 1900), Tajemství černé džungle (I Misteri della Jungla Nera, 1895), Malajští piráti (I Pirati della Malesia, 1896), Dva tygři (Le due Tigri, 1904), Král moře (Il Re del Mare, 1906), které jsou částí cyklu, často nazývaným jako cyklus o Sandokanovi.
The Adventure novels of Emilio Salgari and the consume literature
Keywords: Emilio Salgari; konzumní literatura; Sandokan; pokleslá literatura; Emilio Salgari; literature of consumption; Sandokan; novels