Vliv klíštěcích slin na replikaci viru klíšťové encefalitidy v myších makrofázích. Úloha interferonu-\recke{beta} a oxidu dusnatého. - Beránková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním cílem této práce bylo charakterizovat vztah mezi infekcí virem klíšťové encefalitidy a myšími makrofágy a zjistit, zda dochází k ovlivnění tohoto vztahu klíštěcími slinami získanými z klíštěte Ixodes ricinus. Zároveň bylo sledováno, jakou úlohu hraje při virové replikaci a jejím ovlivnění klíštěcími slinami produkce interferonu a oxidu dusnatého infikovanými makrofágy.
The effect of tick saliva on the replication of tick borne encephalitis virus in murine macrophages. The role of interferon \recke{beta} and nitric oxide
Keywords: virus klíšťové encefalitidy; makrofágy; interferon; oxid dusnatý; klíštěcí sliny; tick-borne encephalitis virus; macrophages; interferon; nitric oxide; tick saliva