Systémová analýza zvoleného zemědělského podniku v podhorské oblasti při zaměření na produkci bioenergie - Hambergerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Zvolený zemědělský podnik Zemědělsko-obchodní družstvo Němčice se nachází v Jihočeském kraji 20 km od Českých Budějovic. Pro tento podnik byla vypracována analýza vnitřní struktury zemědělské soustavy za desetiletou časovou řadu 1997 - 2006. Pro návrh vnitřní struktury zemědělské soustavy je nutné znát plochy sklizně a výnosy plodin, stavy skotu a spotřebu minerálních hnojiv. Na základě provedené analýzy byly s využitím uhlíkové bilance vypracovány návrhy vnitřní struktury se zaměřením na produkci bioenergie. Je zde počítáno s výrobou etanolu z obilovin, s výrobou řepkového oleje z řepky a výrobou bioplynu z odpadů vznikajících při chovu skotu. Při porovnání jednotlivých variant z hlediska energetického zisku v daných přírodních podmínkách se jako nejvhodnější jeví varianta zaměřená na produkci obilovin pro výrobu etanolu.
System analysis of agriculture enterprise on bioenergy production in foothills
Keywords: zemědělská soustava; vnitřní struktura; metoda uhlíkové bilance; bioenergie; agricultural system; inner structure; carbon-balance method; bioenergy