Analgosedace dětského pacienta v přednemocniční neodkladné péči a dětský urgentní příjem - Mráz, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá tématem Analgosedace dětského pacienta v přednemocniční neodkladné péči a dětský urgentní příjem. Obsahuje část teoretickou a praktickou. V teoretické části je zmíněno pár informací o přednemocniční neodkladné péči a urgentním příjmu. Dále se tato část zaměřuje zejména na specifika dětských pacientů, analgosedaci a v neposlední řadě resuscitaci dospělých a dětí. Pro praktickou část práce byl zvolen jeden cíl. Tímto cílem bylo zjistit připravenost urgentních příjmů na urgentní příjem dětských pacientů. Z tohoto cíle vyplynuly dvě výzkumné otázky. První otázka je formulována tímto způsobem: Jaká je vybavenost nemocnic pro urgentní příjem dětského pacienta? Výzkumná otázka 2: Jsou zdravotničtí pracovníci připraveni na dětského pacienta v rámci PNP a urgentního příjmu? Výzkum byl realizován kvalitativní metodou sběru dat formou polostrukturovaných rozhovorů, zahrnujících celkem 12 otázek. Výzkumným vzorkem se stalo 6 zdravotnických záchranářů zdravotnické záchranné služby a 6 zdravotnických pracovníků z urgentního příjmu. Data získaná výzkumem jsou rozdělena do 11 kategorií. Sumarizací získaných dat bylo zjištěno, že v rámci přednemocniční i nemocniční péče je vybavenost na vysoké úrovni, dětskému pacientovi je tedy možné poskytnout adekvátní pomoc. V rámci výzkumného šetření se také prokázal tento fakt. Zdravotničtí pracovníci se plně orientují v problematice dětského pacienta. Avšak shodli se, že by uvítali více školení a odborných nácviků zaměřených na děti.
Analgosedation of a child patient in pre-hospital emergency care and children´s urgent care
Keywords: Analgosedace; bolest; přednemocniční péče; nemocniční péče; děti; Analgosedation; pain; pre-hospital care; hospital care; infant patient