Výběr hraček v mateřské škole z hlediska genderu a věku dětí - Kudláčková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem výzkumného šetření v rámci bakalářské práce je zjistit, jaká je oblíbená hračka dětí, kdo je jejich nejčastějším spoluhráčem při hře a zda jsou i tříleté děti schopné rozlišovat hračky na "klučičí" a "holčičí". V teoretické části je popsáno, co je to gender, nastíněné některé teorie sociálních věd a dále průběh genderové socializace a teorie vzniku pohlaví a identity. Současně je teoretická část zaměřena na hru dítěte a její zvláštnosti z pohledu věku a pohlaví. Praktická část přináší výsledky rozhovoru, během kterého děti rozdělovaly hračky na "klučičí" a "holčičí". Dále jsem během rozhovoru zjišťovala, kdo je nejčastějším spoluhráčem dítěte a jaká je jejich nejoblíbenější hračka.
Election of toys in the kindergardens considering gender and childern's age
Keywords: gender; hra; hračka; gender; game; toy