Práce s obrazovým archivačním systémem (PACS) - Jírovec, Čeněk (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce pojednává o důležitosti role archivačních obrazových systémů ve zdravotnictví a jejich využitím v praxi. Teoretická část popisuje obecné fungování a strukturu těchto systémů. Zabývá se jejich rozdělením, zabezpečením, flexibilitou, uživatelskou obsluhou, výhodami a nevýhodami jednotlivých řešení. Cílem praktické části bylo zhodnotit statistickou deskriptivní a matematickou analýzou úspěšnost implementace systému pro distribuci zdravotnických obrazových dat v České republice. Dominantním systémem pro distribuci obrazových dat je systém ePACS. Data pro statistické šetření mi byla poskytnuta společností ICZ a.s., která daný systém spravuje. Sledovanými statistickými znaky byly počty obrazových studií a objem dat přenesený daným systémem v závislosti na čase. Stanovené hypotézy byly ověřované neparametrickým testováním, lineární regresní a korelační analýzou. Výsledky šetření byly vyjádřeny formou grafů a tabulek pro větší přehlednost. Přínosem bakalářské práce je zmapování aktuálního stavu digitalizace zdravotnictví pro Ministerstvo zdravotnictví České republiky a společnost ICZ a.s., kteří se na vzniku a chodu systému ePACS podílely. Digitalizace českého zdravotnictví byla zhodnocena v diskuzi a závěru práce.
Working with picture archiving system (PACS)
Keywords: PACS; DICOM; digitalizace; radiologie; ePACS; PACS; DICOM; digitization; radiology; ePACS