Vývoj, optimalizace a validace analytické metody na stanovení neurotoxinu \recke{beta}-N-methylamino-L-alaninu ve vodě pomocí LC/MS - Hořejší, Karel (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem, optimalizací a validací analytické metody na stanovení neurotoxinu \recke{beta}-N-methylamino-L-alaninu ve vodě pomocí LC/MS. Nejprve byl proveden vývoj a optimalizace analytické metody. Pro optimalizaci analytické metody byly vybrány následující parametry: teplota HESI a MS kapiláry, průtoky plynů, napětí na S-čočkách, F-čočkách a kapiláře, kolizní energie. Kromě toho bylo optimalizováno i složení mobilní fáze, průtok mobilní fáze a objem nástřiku vzorku. Poté byla analytická metoda úspěšně validována. Nakonec byla tato metoda použita pro analýzu reálných vzorků povrchové vody.
Development, optimization and validation of an analytical method for determination of neurotoxin \recke{beta}-N-methylamino-L-alanine in water using LC/MS
Keywords: \recke{beta}-N-methylamino-L-alanin; neurodegenerativní onemocnění; kapalinová chromatografie; validace; optimalizace; hmotnostní spektrometrie; \recke{beta}-N-methylamino-L-alanine; neurodegenerative diseases; liquid chromatography; validation; optimization; mass spectrometry