Vyhodnocení atmosféry v pracovní skupině z hlediska dimenze: komunikace, stylu vedení a spokojenosti. - Doudová, Radka (Jihočeská univerzita, 2010)
Abstrakt Tato práce se zabývala problematikou stylu vedení, komunikace a spokojenosti s pracovními podmínkami směnných sester. Výzkumné šetření probíhalo na základě anonymních dotazníků položených směnným sestrám Nemocnice České Budějovice. Výzkumným šetřením jsme zjišťovali spokojenost v konkrétních oblastech jednotlivých dimenzí. Ověřovali jsme, jaké jsou vztahy na pracovišti, formy komunikace, které se užívají mezi ošetřovatelským personálem. Styl vedení nadřízených pracovníků ? sester manažerek. A dále například spokojenost s finančním ohodnocením, ranním vstáváním do zaměstnání i praktičností a estetikou pracovních uniforem. Z předem stanovených hypotéz jsme výzkumným šetřením získali závěr, který je pro tuto konkrétní nemocnici potěšující. Pro potvrzení hypotézy byla stanovena vysoká kritéria. Každá hypotéza byla mapována 15 tvrzeními z dotazníku. Pokud minimálně v 70% tvrzení zaznělo kladné hodnocení, od 70 % směnných sester, byla hypotéza potvrzena. Pokud tato kritéria splněna nebyla, hypotéza nebyla potvrzena. Sestry hodnotí dimenzi komunikace na svém pracovišti, jako interaktivní, tedy první hypotéza se potvrdila více než v 70 % tvrzení. Vedoucí pracovníci volí styl vedení orientovaný na vztah s podřízenými je druhou námi stanovenou hypotézou. I tato hypotéza byla potvrzena více než 70 % kladných hodnocení. Sestry jsou spokojeny s pracovními podmínkami, poslední hypotéza nebyla potvrzena. Touto prací se snažíme poukázat na přednosti a nedostatky vyskytující se ve zdravotnictví z pohledu směnných sester. Výsledky budou poskytnuty Nemocnici České Budějovice pro interní využití. Vhodné je využít tuto práci jako pilotní verzi pro možný pravidelný projekt k hodnocení spokojenosti směnných sester této nemocnice.
Evaluation of the atmosphere in the working group in terms of dimensions: communication, leadership style and satisfaction.
Keywords: Komunikace; Organizační kultura; Pracovní podmínky; Styl vedení; communication; Organizational Culture; Working conditions; Leadership Style