Možnosti fyzioterapie u těhotných s bolestmi v oblasti bederní páteře s ohledem na funkční a strukturální parametry pánve - Benešová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce pojednává o možnostech využití metod fyzioterapie v průběhu těhotentsví k úlevě od bolestí pohybového aparátu, především pak bederní páteře, přičemž jsou sledovány funkční a strukturální parametry pánve. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je cílem podat přehled a sepsat informace základního charakteru nejprve o anatomických strukturách, které se nejvíce pojí s touto problematikou. V začátku je popsána anatomie a kineziologie páteře, na kterou navazují možnosti vyšetření. Podobně členěná je i kapitola o pánvi, která se podrobněji zabývá funkčními a strukturálními parametry pánve. Dále teoretická část popisuje základní informace o průběhu těhotenství. Širokou součástí je pak popis změn na jednotlivých systémech během gravidity, jako například na respiračním, kardiovaskulárním, gastrointestinálním, uretropoetickém a reprodukčním systému. Jako nedílnou součást tam nalezneme i pojednávání o změnách na páteři a pánvi. Na závěr jsou shrnuty vhodné či nevhodné pohybové aktivity a fyzioterapeutické metody, jež je možno provádět během těhotenství. Cílem praktické části je pozorovat a posoudit vliv fyzioterapeutické intervence při bolestech zad v bederní oblasti v průběhu těhotenství. Součástí výzkumného souboru byly tři probandky ve druhém trimestru těhotenství, jež trápila bolest dolní části zad. S každou probandkou jsem zrealizovala 6 terapií jednou za 1-2 týdny. Na začátku jsem provedla vstupní kineziologický rozbor s odebráním anamnézy. Každé probandce jsem postupně představila sérii cviků pro ovlivnění pohybového aparátu. Při každé terapii jsme pak společně shrnuly další změny od předešlého setkání. Na konci terapií proběhlo shrnutí výsledků a provedení výstupního kineziologického rozboru. Práce může sloužit fyzioterapeutům v praxi jako inspirace terapeutických postupů a informačně edukační materiál.
Possibilities of physiotherapy in pregnant women with lumbar spine pain with regard to functional and structural parameters of the pelvis
Keywords: Fyzioterapie; těhotenství; pánev; parametry pánve; bolest; bederní páteř; Physiotherapy; pregnancy; pelvis; parameters of the pelvis; pain; lumbar spine