Southern Gothic: Macabre Heroes in Toole's Neon Bible and McCarthy's Child of God - Richtrová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této diplomové práce je porovnání protagonistů dvou novel, které jsou řazeny mezi díla Jižanské gotiky: Dítěte božího od Cormaca McCarthyho a Neonové Bible od Johna Kennedyho Toolea. Ačkoliv se hlavní hrdinové jeví jako odlišní, porovnání a analýza novel by měly prokázat společné rysy a motivy. Studium Jižanské gotiky tvoří pozadí analýzy a také počáteční část práce. Ta je zaměřena na základní charakteristiku žánru na základě vývoje Jižanské literatury. Obsahuje představení nejdůležitějších autorů, žánrů a typických motivů. Analytická část je zahájena odkazem na život a dílo autorů, protože jejich povaha a literární tvorba se liší. Více pozornosti je věnováno McCarthyho textům, neboť v porovnání s Toolem publikoval větší množství knih. Prvky Jižanské gotiky jsou tudíž pozorovány a porovnávány v analyzovaných krátkých románech a také v dalších McCarthyho dílech. Komparace vychází z teoretického základu.
Southern Gothic: Macabre Heroes in Toole's Neon Bible and McCarthy's Child of God
Jižanská Gotika: Hrůzní hrdinové v Tooleově Neonové Bibli and McCarthyho Dítěti Božím
Keywords: Americká literatura; jižanská gotika; hrůzní hrdinové; antihrdinové; Cormac McCarthy; Dítě Boží; Lester Ballard; John Kennedy Toole; Neónová Bible; David; groteska; násilí; náboženský fanatismus; American literature; Southern Gothic; macabre heroes; antiheroes; Cormac McCarthy; Child of God; Lester Ballard; John Kennedy Toole; The Neon Bible; David; the grotesque; violence; bigotry