Účetní závěrka v akciových společnostech - Hanzlovská, Jitka (Jihočeská univerzita, 2010)
Ve své diplomové práci "Účetní závěrka v akciových společnostech" se zabývám procesem účetní závěrky, který je završen zveřejněním výroční zprávy, kterou společnosti každý rok periodicky sestavují. Je nezpochybnitelné, že účetnictví v obecném smyslu je zdrojem ekonomických informací a důležitý nástroj komunikace. Ekonomické informace obsažené v účetnictví jsou k dispozici manažerům, vlastníkům ale i externím uživatelům. Obecně platí, že důležité informace poskytují výkazy účetní závěrky. Vzhledem k tomu, že jednotlivý uživatelé mají různé potřeby, je prezentace finančních účtů strukturována a řídí se mnoha závaznými pravidly. Cílem této práce je porovnání účetní závěrky ve vybrané akciové společnosti s aktuálně platnou českou legislativou. Zároveň jsem se ve střední části podrobně zaměřila na audit účetní závěrky. Auditorské procedury a proces ověřování účetní závěrky je velmi důležitou částí této práce. Současným trendem společností je mít co možná nejvyšší standard finančního výkaznictví a audit provedený v souladu s auditorskými postupy jim přináší jistotu, že tomu tak skutečně je. K základní auditorské praxi je možné zařadit otázku, jak auditor rozumí svému klientovi, jak nastavuje klíčové auditorské kontroly a jakým způsobem minimalizuje potenciální auditorská rizika.
Final accounts in a stock corporation
Keywords: inventarizace; účetní uzávěrka; účetní závěrka; rozvaha; výkaz zisku a ztráty; přehled o peněžních tocích; přehled o změně vlastního kapitálu; nezávislý audit účetní závěrky; stocktaking; closing of book; final accounts; balance-sheet; statement of comprehensive income; statement of cash flows; statement of changes in equity; independent audit of final accounts