Domov jako téma českých filosofických prací 20. a 21. století - Převrátilová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá domovem a jeho pojetím ve filosofických pracích. Cílem bylo uchopit a popsat domov jako kategorii filosofickou, a to za pomoci myšlenek a teorií, které jsme nalezli v českých filosofických textech, jež vyšly v průběhu 20. a 21. století, a které jsme doplnili o výchozí myšlenky důležitých světových autorů. Prostřednictvím těchto dostupných informací jsme se pokusili o sjednocení a vytvoření ucelenější, propojenější teorie, v rámci které jsme domov rozdělili do několika základních kapitol, jež jsou pro pojetí a pochopení domova, jak minulého, tak i současného, zcela rozhodující a určující.
Home as a topic of Czech philosophical works of the 20th and 21st centuries
Keywords: domov; filosofické texty; starověké Řecko; přirozené místo; idea Dobra; hodnota domova; lidská intimita; jistota domova; přirozený svět; životní pohyby; lidská řeč; poezie; celistvost domova; filosoficko-antropologický pohled; environmentální výchova; architektura; cizota; bezdomoví; současný svět; home; philosophical texts; ancient Greece; natural place; idea of good; value of home; human intimacy; home security; natural world; life moves; human speech; poetry; home integrity; philosophical-anthropological view; environmental education; architecture; alienation; homelessness; contemporary world