Místní poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt v regionu Šumava - Dorko, Slavomír (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem této bakalářské práce je "Místní poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt v regionu Šumava." Hlavním cílem byla analýza místního poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt v obcích regionu Šumava a zhodnocení jeho dopadu na rozpočtové příjmy jednotlivých obcí. V první části práce jsou popsány všechny místní poplatky dle zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích - poplatek ze psů, poplatek za užívání veřejného prostranství, poplatek ze vstupného, poplatek z ubytovací kapacity, poplatek za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst a částí měst, poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a poplatek za zhodnocení stavebního pozemku s možností jeho připojení na stavbu vodovodu a kanalizace. Další část této práce je zaměřena na místní poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt. Tato kapitola obsahuje právní úpravu tohoto poplatku, subjekt a předmět poplatku, základ a sazbu poplatku a osvobození od poplatku. Třetí část práce popisuje legislativu k místním poplatkům v České republice. Následující kapitola podává obecné informace o Šumavě, Národním parku Šumava a Chráněné krajinné oblasti Šumava. Další kapitola je již analýza místního poplatku za lázeňský nebo rekreační pobytu v regionu Šumava - v obcích Sušice, Vimperk, Železná Ruda a Kašperské Hory. Závěr této bakalářské práce je zhodnocení dopadu poplatku na rozpočtové hospodaření obcí a zhodnocení postupu obcí.
The local fee for spa or vacation in the region Sumava
Keywords: místní poplatky; místní poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt; sazba poplatku; analýza; Sušice; Vimperk; Železná Ruda a Kašperské Hory; local fees; local fee for spa or vacation; fee rate; analysis; Susice; Vimperk; Zelezna Ruda and Kasperske Hory