Somatismy v českých frazémech - Stárová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá analýzou vybraných frazémů, jež mají ve své struktuře jako centrální komponent názvy částí lidského těla, takzvané somatismy. Tato kvalifikační práce se zaměřuje na názvy smyslových orgánů, tedy na orgány zraku, sluchu, čichu, chuti a hmatu. Teoretická část je věnována popisu oblasti kognitivní lingvistiky, která se mimo jiné zabývá studiem obrazu lidského těla v jazyce. Dále je první část práce zaměřena na popis frazeologie jako vědního oboru a na teoretické vymezení somatických frazémů. Praktická část je založena na práci s daty z Českého národního korpusu a jejich porovnání s frazeologickými slovníky. Cíl práce spočívá v popisu toho, do jaké míry se uplatňují somatické frazémy zejména v psaných a mluvených komunikátech a zda u nich dochází k aktualizacím.
Czech somatic idioms
Keywords: antropocentrický charakter jazyka; Český národní korpus; frazém; kognitivní lingvistika; somatický frazém; anthropocentric character of the language; cognitive linguistics; Czech National corpus; idiom; somatic phrase