Československý stranický systém mezi roky 1918 až 1938 pohledem teorie konfliktních linií - Starec, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná bakalářská práce se zaměřuje na aplikaci konceptu konfliktních linií na stranický systém První Československé republiky. Koncept konfliktních linií, v originále cleavages, je politologický nástroj, který umožňuje zkoumat utváření a fungování politických stran a stranických systémů. Autorství je připisováno norskému politologovi Steinu Rokkanovi, který spolupracoval s americkým sociologem Seymourem Martinem Lipsetem. Společně vydali v roce 1967 knihu "Party Systems and Voter Alignments: Cross-national Perspectives", kde vylíčili, jakým způsobem se utvářely politické strany během 19. a začátkem 20. století. Bakalářská práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola je věnována fenoménu politických stran. Druhá kapitola je věnována teorii konfliktních linií, ale představuje i jiné Rokkanovy teoretické koncepty. Ve třetí kapitole autor představuje historii politických a stranických systémů před a po roce 1918. Poslední kapitola se věnuje samotné aplikaci teorie konfliktních linií na československý prvorepublikový stranický systém.
The Czechoslovak Party System between 1918 and 1938 from the point of view of Cleavages
Keywords: Konfliktní linie; politické strany; První Československá republika; Stein Rokkan; stranický systém.; Cleavages; political parties; The First Czechoslovak Republic; Stein Rokkan; party system.