Ženy v islámském světě - rodina a společnost - Beránková, Miloslava (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá postavením ženy v islámském světě, její úlohou ve vztahu k rodině a společnosti. V první části jde o bližší seznámení se s islámem, jeho původem a posláním. Ve druhé části jde o přiblížení, jaké je být ženou v islámské společnosti, které tradice upřednostňuje islám. Ukázat na odlišnosti v postavení ženy ve vybraných státech, ale i ve vztahu k ekonomické situaci a životní úrovni. Poskytnout náhled do oblasti, která je pro část lidstva naprosto samozřejmá, přirozená součást jejich života, ale pro druhou část lidstva nejen neznámou, ale i vyvolávající dojem bezpráví a utlačování. Pokusit se vyprovokovat ve čtenáři na základě poskytnutých informací hlubší zájem nejen o samotný islám, ale i moralitu lidské společnosti.
Women in Islamic World - Family and Society
Keywords: islám; Korán; prorok Muhammad; islám a společnost; postavení ženy v islámu; rodina v islámu; muslimská žena a její vzdělanost; historie a současnost islámu; Islam; Koran; prophet Muhammad; Islam and society; position of a woman in Islam; family in Islam; Moslem woman and her culture; history and present time of Islam