Regionální rozvoj a plošná ochrana souborů lidové architektury v obcích okresu Tábor. - Horníková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
V roce 1995 bylo na základě zákona č. 20/1987 Sb. ve znění pozdějších předpisů prohlášeno 61 souborů lidové architektury vesnickými památkovými rezervacemi a 164 sídel vesnickými památkovými zónami. Cílem práce je zjistit, do jaké míry ovlivňuje rozvoj venkovského prostoru památková ochrana souboru lidové architektury ve vesnických památkových rezervacích a vesnických památkových zónách. Hlavním smyslem práce je ověřit výsledky památkové ochrany a postoje občanů, orgánů samosprávy i státní správy k této problematice a její důsledky pro rozvoj vybraných sídel. Výsledkem práce je navrhnout opatření k dalšímu rozvoji studovaných území vybraného okresu. Konkrétně se jedná o tyto rezervace a zóny: Klečaty, Komárov, Mažice, Vlastiboř, Zálší, Záluží, Bechyňská Smoleč, Nedvědice, Svinky.
Regional development and the territorial protection of rural architecture complexes in villages in Tábor district.
Keywords: regionální rozvoj; lidová architektura; vesnická památková rezervace; vesnická památková zóna; dotace; Tábor; regional development; rural architecture; rural monumental preserve; rural monumental zone; grant; Tábor