Haptický model pro zrakově znevýhodněné podle nástěnné malby zobrazující příběh Samsona a Dalily ze zámku Kratochvíle - Veškrnová, Iva (Jihočeská univerzita, 2021)
Předkládaná diplomová práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. Teoretická část se věnuje zobrazování biblických námětů v historii umění od jejich počátků po období raného novověku, především v souvislosti s jihočeským zámkem Kratochvíle a jeho freskovou výzdobou. Dále se text zabývá zobrazováním příběhu Samsona a Dalily, který je též součástí maleb na stropě Malého zlatého sálu na zmíněném zámku. Ve spojitosti s praktickou částí práce je závěrečná kapitola teoretické stati zaměřena na problematiku nevidomých a slabozrakých osob včetně tvorby haptických modelů jako kompenzačních pomůcek pro tyto jedince. Vytvoření haptického modelu jako pomůcky pro nevidomé návštěvníky zámku Kratochvíle se stalo cílem praktické části práce. Jako předloha ke ztvárnění sloužila již zmíněná freska ztvárňující Samsona a Dalilu. Výsledný reliéf byl vytvořen z ostřené keramické hlíny a natřen akrylovou barvou. Model doprovází soubor skic, které posloužily k jeho zhotovení. Haptický model je určen primárně pro osoby se zrakovým postižením, ale poslouží i široké veřejnosti, neboť by měl být vystaven v expozici zámku Kratochvíle.
Haptic model for visually impaired according the wall painting depicting the story of Samson and Delilah at Chateau Kratochvíle
Keywords: biblické náměty; Starý zákon; Samson a Dalila; zámek Kratochvíle; Rožmberkové; nevidomí a slabozrací; haptika; haptický model; Biblical themes; Old Testament; Samson and Delilah; chetau Kratochvíle; Rosenbergs; blind and partially sighted; haptics; haptic model