Životní styl pacientů s chronickým střevním onemocněním - Franková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá životním stylem pacientů s chronickým střevním onemocněním. Teoretická část obsahuje okruhy teoretických poznatků, stěžejních pro orientaci v dané problematice. Popisuje zásady zdravého životního stylu, problematiku chronického střevního onemocnění zejména Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu jako onemocnění od klinických projevů, diagnostiky až po léčbu. Důležitou kapitolou teoretické části práce jsou dopady IBD na životní styl u chronicky nemocných pacientů. Empirická část se zabývá kvalitativním výzkumem. Pro získávání dat byla vybrána a použita metoda dotazování technikou narativního rozhovoru. Metodologie narativního rozhovoru byla rozšířena o specifické metody sběru dat, metodu životní křivky. Obsahem každé interpretace je závěrečný přehled, ve kterém jsou shrnuty vypozorované skutečnosti související s odpověďmi na sestavené výzkumné otázky. Významné prvky z rozhovorů jsou zaznamenány do přehledných tabulek. Cílem diplomové práce bylo zjistit, v jakých oblastech a jakým způsobem změnily vybrané osoby s chronickým onemocněním střev svůj životní styl. Zprostředkovat veřejnosti informace o omezeních pacientů s chronickým onemocněním střev, které bezprostředně ovlivňují jejich život každý den. V neposlední řadě napomáhat toleranci společnosti k omezením pacientů s chronickým onemocněním střev.
Patients with chronic bowel disease and their lifestyles
Keywords: Crohnova choroba; chronické střevní onemocnění; omezení s IBD; ulcerózní kolitida; zdravý životní styl.; Crohn's disease; Healthy lifestyle; chronic intestinal disease; limitation IBD; ulcerative colitis.