Možnosti využití automatického vážení skotu k vyhodnocování zdravotního a výživného stavu individuálních zvířat - Brůžková, Monika (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce bylo na základě údajů z automatizovaného systému vážení živé hmotnosti skotu vypracovat metodiku využitelnou pro vyhodnocování zdravotního a výživného stavu zvířat. Tento systém je prozatím používán u dojnic. Opomíjenou skupinou v chovu skotu je kategorie jalovic. K získání hmotnostních údajů byly použity dva typy vah stacionární s fixačním zařízením, kdy lze zvíře zafixovat a zvážit, a plně průchozí váha s identifikací. Ke sledování bylo vybráno 14 jalovic, které se po dobu od 14. 2. 2014 do 27. 3. 2015 pravidelně vážily ve čtrnáctidenních intervalech. Údaje z vah byly zpracovány v tabulkách a grafech, přírůstky jalovic byly porovnány se standardy ze svazu chovatelů českého strakatého skotu.
Possibilities of the use of the automatic weighing of cattle to the evaluation of health and the maintenance of the status of the individual animal
Keywords: jalovice; tělesná hmotnost; hmotnostní křivka; vážení; heifers; body weight; mass curve; dear