Romské děti a jejich školní úspěšnost - Drmotová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2008)
Romové jsou v České republice považováni za nejpočetnější národností menšinu. V současné době můžeme vnímat především postupný zánik tradičních hodnot tohoto etnika a jeho místo na okraji společnosti. Za jedno z východisek z této situace se dnes považuje vzdělávání romských dětí. Se vzděláváním velice úzce souvisí školní úspěšnost. Téma mé bakalářské práce se proto nazývá ,,Romské děti a jejich školní úspěšnost.'' Práce byla pojata jako kvalitativní výzkum, jehož cílem bylo zmapovat školní úspěšnost romských dětí na počátku školní docházky (v prvních a druhých třídách) z pohledu romských dětí a jejich rodičů. V teoretické části jsem se věnovala historickým osudům Romů, jejich kultuře i jejich současnému postavení ve společnosti. Dále tato část obsahuje informace o vzdělávání Romů a popisuje také školní úspěšnost romských dětí. Technikou terénního sběru dat se stal polořízený rozhovor, jenž byl doplněn pozorováním a analýzou dokumentů. Cílovou skupinou výzkumu se staly romské děti, navštěvující Erko, nízkoprahové zařízení pro děti a mládež při Oblastní charitě Jihlava, a jejich rodiče. Výsledky výzkumu byly zpracovány formou případové studie a následně srovnávány s odbornou literaturou. Z výzkumu vyplynuly následující hypotézy: ,,Vzdělání romských dětí je pro romské rodiče důležité.'' ,,Být vzdělán(a) je důležité i pro romské děti.'' Z výsledků je také zřejmé, že ,,romští rodiče se zajímají o prospěch svých dětí.'' ,,Romští rodiče si s učiteli svých dětí rozumí.'' Výzkum také ukázal, že ,,pokud dítě navštěvuje předškolní zařízení, snižuje se riziko opakování 1. třídy.'' ,,Hlavní příčinou opakování 1. třídy je propadnutí z českého jazyka.'' ,,Český jazyk činí romským dětem na počátku školní docházky největší potíže a stává se tak nejméně oblíbeným předmětem.'' ,,V oblasti školní přípravy vlastních romských dětí dominují maminky.'' Výzkum také zachytil, že ,,romské děti neumí romský jazyk.'' ,,Rodiče romským dětem nevypráví romské pohádky ani romské příběhy.'' Tato práce nabízí základní přehled o romském etniku. Materiál z tohoto výzkumu se může stát podkladem pro další studium nebo může být dle navržených hypotéz inspirací pro kvantitativní výzkum.
Roma Children and their School Successfulness
Keywords: romské děti; romští rodiče; školní úspěšnost; tradice a zvyky Romů; Roma children; Roma parents; school successfulness; traditions and customs of Roma people (Romanies)