Analýza účtování dlouhodobého hmotného majetku v účetních programech pro vedení účetnictví na PC - Mráz, Jakub (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce je zaměřena na oblast dlouhodobého hmotného majetku, zejména na jeho účtování v různých účetních programech a na výhody a nevýhody, které jsou s jednotlivými účetními programy spjaty. Teoretická část práce je zaměřena na vymezení dlouhodobého hmotného majetku a to jak z hlediska účetního, tak i daňového. Dále na způsoby jeho oceňování, pořízení, odpisování a vyřazení. Podkladem pro teoretickou část byla z podstatné části doporučená literatura. Po prostudování těchto pramenů se mi podařilo poměrně jasně vymezit jednotlivé pojmy a rozdíly mezi nimi. Druhou částí je část praktická, která vychází z poznatků z teoretické části. Zde se práce již podrobně věnuje jednotlivým účetním programům a způsobům zpracování evidence dlouhodobého hmotného majetku v nich. Těmito programy jsou program Pohoda a program M-line. Mezi nimi je diametrální rozdíl již při první pohledu, jelikož oba používají jiný operační systém. Při analýze účtování v programu M-line jsem vycházel z poznatků nasbíraných během krátké stáže v dopravním podniku. Dopravní podnik je totiž jedním z uživatelů tohoto programu. Druhým programem je Pohoda, ten jsem analyzoval na základě vlastních poznatků nasbíraných během studia na střední škole, ale i na základě poznatků profesorů, kteří s tímto programem přicházejí den co den do kontaktu. Závěrem je provedeno porovnání výhod a nevýhod jednotlivých programů, které jasně vypovídají o tom, že program Pohoda je modernějším a komplexnějším. Je určen pro účtování malých a středních podniků. Na druhou stranu je třeba říct, že program M-line plně vyhovuje potřebám dopravního podniku, jelikož je sestaven přímo na základě jeho požadavků a těsnou spoluprací mezi jeho uživateli přímo v dopravním podniku a jeho tvůrci. Umožňuje účtování podnikům s velmi rozsáhlým dlouhodobým hmotným majetkem. Oba programy jsou nicméně plnohodnotné, přehledné a konkurenceschopné ve srovnání s ostatními produkty nabízenými na našem trhu.
Analysis of fixed assets charging in PC accounting software
Keywords: Dlouhodobý hmotný majetek; Odpisy; Účetní jednotka; Program pro vedení účetnictví na PC; Long-term tangible asset; Depreciation; Accountig entity; Software for accounting on PC