Vliv fyzioterapie na kardio-respirační parametry u pacientů s chronickým srdečním selháním indikovaných ke kardiochirurgické intervenci - Melechová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá problematikou předoperační fyzioterapie u pacientů s chronickým srdečním selháním, kteří jsou indikováni ke kardiochirurgické intervenci a popisem fyzioterapeutických postupů využitých před operací a po ní. Kardiovaskulární onemocnění je ve vyspělých zemích stále hlavní příčinou morbidity a mortality. (UNIFY, 2008) Zlepšená léčba akutních stavů umožňuje, aby více nemocných dospělo do stádia chronického srdečního selhání. (Špinar, Vítovec, Hradec, 2012) Chronické srdeční selhání (CHSS) je označení pro řadu symptomů, které jsou způsobeny narušením srdeční práce. Jedná se o poruchu, u které i přes dostatečné plnění komor klesá minutový výdej srdeční a srdce není schopno krýt metabolické potřeby tkání (přívod kyslíku a živin a odstraňování oxidu uhličitého a metabolických zplodin). (Štejfa a kol., 2007) V teoretické části je popsána anatomie srdce, fyziologie srdce a krevního oběhu, chronické srdeční selhání, reakce a adaptace organismu na tělesnou zátěž, kardiovaskulární rehabilitace a fyzioterapeutické postupy prováděné před operací a po ní. Praktická část bakalářské práce je provedena metodou kvalitativního výzkumu s použitím technik: anamnéza, kineziologický rozbor a analýza dat. Výzkumný soubor byl tvořen 2 pacienty Kardiochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice a.s., kteří byli indikováni ke kardiochirurgické intervenci. Celková doba výzkumu činila 4 týdny.Prvním cílem této práce bylo zmapovat vliv předoperační fyzioterapie na kardio-respirační parametry a kondici pacienta. Druhým cílem bylo popsat fyzioterapeutické postupy prováděné před operací a po ní. Pro výzkum jsem zvolila dvě výzkumné otázky: 1. Jaký vliv má předoperační fyzioterapie na kardio-respirační parametry u pacientů s chronickým srdečním selháním? 2. Jaké jsou možnosti fyzioterapeutických postupů před operací a po ní? Předoperační fyzioterapie probíhala 5x týdně po dobu 1 měsíce v domácím prostředí pacienta. Zahrnovala pohybovou terapii, respirační fyzioterapii a relaxační metody. Před každou tréninkovou jednotkou a po ní byly odebrány vybrané kardio-respirační parametry. Výsledky terapie jsou zpracovány formou kazuistik. Součástí bakalářské práce je i seznam použité literatury, klíčových slov a použitých zkratek. Dále obsahuje obrázkové přílohy a grafy. Práce může být přínosem pro fyzioterapeuty, laickou i odbornou veřejnost a pro další možný výzkum v dané problematice.
The effect of physiotherapy on cardio-respiratory parameters in patients with chronic heart failure indicated for cardiac surgery intervention
Keywords: chronické srdeční selhání; kardio-respirační parametry; pohybová terapie; respirační fyzioterapie; chronic heart failure; cardio-respiratory parameters; physical therapy; respiratory physioterapy