Hodnocení vlivu fotovoltaických elektráren na životní prostředí - Krýcha, Marek (Jihočeská univerzita, 2012)
Množství provozoven fotovoltaických elektráren v České republice vzrostlo v letech 2009 a 2010 z 249 na 12 861. Tento prudký nárůst byl způsoben výhodnými podmínkami a to vysokou výkupní cenou či zeleným bonusem, které jsou garantovány na 20 let. Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit klady a zápory této technologie ve vztahu k životnímu prostředí. Pro zhodnocení byla jako modelový příklad použita data z provozu fotovoltaické elektrárny v Bušanovicích. Vyhodnocen byl vývoj cenové dostupnosti fotovoltaické technologie posuzovaný podle investic na výstavbu jednotlivých částí elektrárny, provozních nákladů a výnosů s odhadem konečného stavu po 20 letech provozu a množství snížených emisí CO2. Bylo zjištěno, že nejpoužívanější výrobní technologie jsou z ekologického hlediska rizikové. Provozem elektrárny nevznikají hlukové emise, ani nejsou produkovány ekologicky nebezpečné látky, provoz elektrárny má minimálními nároky na údržbu. Problémem je u velkoplošných instalací zábor zemědělského půdního fondu, narušení průchodnosti krajiny a narušení krajinného rázu. Dosavadní legislativa neřeší problematiku ekologické likvidace elektráren. Z výsledků je také patrné, že se fotovoltaické technologie stávají stále dostupnějšími.
Evaluation of the impact of solar power plants on the environment
Keywords: zdroje energie; fotovoltaika; fotovoltaická elektrárna; životní prostředí; renewable energy; photovoltaics; photovoltaic power; environment