Toxicita chemoradioterapie u pacientů s nádory konečníku starších 60 let - Baborová, Monika (Jihočeská univerzita, 2008)
Česká republika patří mezi státy s vysokým výskytem karcinomu rekta. Ročně bývá u nás zjištěno téměř 2 600 nádorů konečníku. V České republice je zhoubný nádor konečníku druhým nejčastějším nádorovým onemocněním u mužů i žen. Úmrtnost na tyto nádory je také vysoká, způsobují více než 4000 úmrtí ročně. V léčebné strategii vybraných zhoubných nádorů se v indikovaných případech využívá kombinace léčby radioterapie a chemoterapie. Záměrem kombinovaného použití je zvýšení léčebného účinku na nádorovou tkáň při ještě snesitelných vedlejších účincích léčby na zdravé tkáně. Vhodným výběrem cytostatik lze potenciační efekt kombinované terapie zvýšit, např. současnou aplikací chemoterapie v určité časové návaznosti na ozařování, tzn. konkomitantní chemoradioterapie. Kombinovaná léčba je toxičtější jak pro nádor, tak ovšem i pro normální tkáně v oblasti zasažené oběma léčebnými modalitami.
Toxicity of chemoradiotherapy in patients older 60 years with rectum cancer
Keywords: karcinom rekta; chemoradioterapie; toxicita chemoradioterapie; rectal cancer; chemoradiotherapy; toxicity of chemoradiotherapy