Fotochemická degradace hypolipidemika atorvastatinu s využitím heterogenní fotokatalýzy. - Vonešová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce je zaměřena na hypolipidemika statiny a jejich zástupce atorvastatin. V teoretické části práce jsou uvedeny funkce statinů, studie o toxicitě statinů pro sladkovodní organismy, základy heterogenní fotokatalýzy a příklady použití metody pro degradaci polutantů. Experimentální část představuje kinetiku degradace atorvastatinu na fotokatalyzátoru TiO2 a test toxicity fotoproduktů atorvastatinu na vodní rostlině (Lemna minor).
Photochemical degradation of the atorvastatin hypolipidemic using heterogeneous photocatalysis.
Keywords: hypolipidemika; statiny; atorvastatin; fotochemická degradace; toxicita atorvastatinu a fotoproduktů; Lemna minor; hypolipidemic drugs; statins; atorvastatin; photochemical degradation; toxicity of atorvastatin and photoproducts; Lemna minor