Textový vztah Hájkovy Kroniky české a svatováclavské legendy Jiljího od sv. Jana Křtitele - Neuwirthová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Předmětem bakalářské práce je česky psaná svatováclavská legenda Věnec blahoslavenému a věčně oslavovanému knížeti českému, mučedníku božímu, druhému Abelovi, svatému Václavovi, z dvou a třicíti růží jeho svatého narození, života, smrti z roku 1643, jejímž autorem je dnes neznámý literát Jiljí od sv. Jana Křtitele. Tato práce představí nejen samotného autora a jeho dílo, ale také se zaměří na Jiljího prameny, jež mu sloužily pro sepsání legendy. Jiljí od sv. Jana Křtitele uvádí, že jeho pramenem byla Kronika česká (1541) Václava Hájka z Libočan, což se tato práce pokusí ověřit a nalézt způsoby, jak Jiljí se zdrojovým textem pracoval.
The textual relationship between the chronicle written by Wenceslas Hájek from Libočany and a legend about St. Wenceslas written by Aegidius a S. Joanne Baptista
Keywords: Jiljí od sv. Jana Křtitele; svatováclavská legenda; Václav Hájek z Libočan; Kronika česká; Aegidius a St. Joanne Baptista; Saint Wenceslas; Czech Chronicle; Václav Hájek from Libočany