Názory české společnosti na registrované partnerství - Caletková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá problematikou registrovaného partnerství a postoji české veřejnosti k tomuto ze společenského i právního hlediska novému institutu.V teoretické části jsou charakterizovány základní pojmy vztahující se k této problematice. Záměrem práce bylo zjistit názory převládající v české společnosti na homosexualitu a homosexuální orientaci jako takovou, včetně názorů na registrováné partnerství. Hypotézy byly stanoveny tři. H 1: Větší část české veřejnosti vnímá uvedení zákona o registrovaném partnerství jako pozitivní krok pro homosexuálně orientované občany. H 2: Více než polovina respondentů nemá dostatek informací o problematice registrovaného partnerství. H 3: Více než polovinu respondentů v jejich názorech nejvíce ovlivňují média. Obsahem výzkumné části bylo zpracování a vyhodnocení dat získaných kvantitativní metodou dotazování technikou dotazníku, kdy pomocí anonymního dotazníkového šetření byly zjišťovány názory široké veřejnosti na homosexualitu a registrovaná partnerství. Ze zjištěných dat lze vyvodit, že česká veřejnost ví o institutu registrovaného partnerství jako takovém, ale znalost konkrétních aspektů, které jsou významné ze sociálního či právního hlediska, není na potřebné úrovni. Potěšujícím zjištěním je, že česká veřejnost má k institutu registrovaného partnerství otevřený přístup a s jeho uvedením do praxe prostřednictvím schválení zákona č.115/2006 Sb. souhlasí.
Opinions of Czech society on the registered partnership
Keywords: gay; lesbická žena; homosexualita; registrované partnerství; coming out; homofobie; gay; lesbian; homosexuality; registered partnership; coming out; homofobia