Prevence vybraných infekcí spojených se zdravotní péčí v intenzivní péči - Vitámvás, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou prevence vybraných infekcí spojených se zdravotní péčí v intenzivní péči. V rámci teorie byly představeny a blíže přiblíženy tři velké kapitoly. První kapitola se zabývala intenzivní péčí, její historií jak na našem území, tak ve světě. Rozdělením intenzivní péče a vzděláním a kompetencemi sester specialistek v intenzivní péči. Další velká kapitola byla zaměřena na zajištění pacientů v intenzivní péči. Zaměřili jsme se na zajištění dýchacích cest, krevního řečiště a močových cest pacienta. Poslední velká kapitola se zabývala infekcemi spojenými se zdravotní péčí. Jelikož se jednalo o velice rozsáhlé a komplexní téma, zaměřili jsme se pouze na pár vybraných infekcí spojených se zdravotní péčí. Konkrétně se jednalo o ventilátorové pneumonie, infekce krevního řečiště a močové infekce. V empirické části byla kvalitativní data zpracována pomocí schémat, v případě kvantitativních dat se jednalo o grafy. Ke sběru dat bylo využito nestandardizovaného dotazníku, který byl mezi respondenty rozeslán online formou a následně bylo využito šetření pozorováním uskutečněného na jednotkách intenzivní péče v krajské nemocnici. Cílem práce bylo zmapovat současnou situaci v dodržování doporučených postupů v péči o invazivní vstupy na jednotkách intenzivní péče. Dále zmapovat současnou situaci v dodržování postupů v péči o dýchací cesty s ohledem na výskyt infekcí spojených se zdravotní péčí. A jako poslední cíl bylo stanoveno zmapovat znalosti ošetřovatelského personálu pracujícího na jednotkách intenzivní péče v oblasti prevence infekcí spojených se zdravotní péčí. Výstupem práce je návrh řešení zjištěných nedostatků v praxi.
Prevention of selected healthcare associated infections in intensive care
Keywords: Infekce; intenzivní péče; prevence; zdravotní péče; Infection; intensive care; prevention; healthcare