Hodnota všeobecné sestry očima seniorů žijících v domově pro seniory a jejich rodinných příslušníků. - Zemanová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2019)
Povinná přítomnost všeobecné sestry v domově pro seniory není stanovena žádnými právními předpisy. Ošetřovatelská péče o seniory má svá specifika, vzhledem k tomu, že celá řada onemocnění probíhá v seniorském věku odlišně a atypicky na rozdíl od onemocnění probíhajícím v mladším věku. Právě z těchto důvodů, je neustálá přítomnost všeobecných sester v domovech pro seniory velmi důležitá. V této bakalářské práci jsou stanoveny 3 cíle. První se zaměřuje na to, jakou péči očekávají klienti domovů pro seniory od všeobecných sester. Druhý má za úkol zmapovat představy rodinných příslušníků klientů žijících v domově pro seniory o péči poskytované všeobecnými sestrami. Třetím cílem je zjistit, nakolik je pro klienty domovů pro seniory a jejich rodiny důležitá neustálá přítomnost všeobecné sestry. V návaznosti na tyto cíle byly stanoveny 3 výzkumné otázky, které zněly: Jakou péči očekávají klienti domovů pro seniory od všeobecných sester? Jaké mají představy rodinní příslušníci klientů domovů pro seniory o péči poskytované všeobecnými sestrami? Nakolik je pro klienty domovů pro seniory a jejich rodinné příslušníky důležitá neustálá přítomnost všeobecné sestry? Empirická část bakalářské práce byla zpracována metodami kvalitativního výzkumného šetření, které bylo uskutečněno technikou polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly rozděleny na 3 oblasti, nástupu klientů do domova pro seniory a jeho okolnostem, poskytované ošetřovatelské péči v domově pro seniory a přítomnosti všeobecných sester v domově. Audiozáznamy rozhovorů byly převedeny do písemné formy a zpracovány metodou otevřeného kódování pomocí techniky "papír-tužka". Výzkumný soubor tvořilo 7 klientů trvale žijících v domově pro seniory a 7 rodinných příslušníků těchto klientů. Výsledky výzkumného šetření jsou zpracovány do tří kategorií a ty následně rozčleněny do několika podkategorií. První se zabývala okolnostmi nástupu klientů do domova pro seniory, povědomím o poskytované péči a zdravotním stavem klientů. Druhá byla zaměřena na poskytování ošetřovatelské péče, především na představy o ní a spokojenost s ní, na odbornost péče a v neposlední řadě na poskytnutí akutní péče všeobecnou sestrou. Třetí kategorie se týkala všeobecných sester, jejich přítomnosti v domově, počtu sester na noční směně v domově, jejich pracovní náplně a odpovědnosti jejich práce.
The value of a nurse from the perspective of seniors living in a retirement house and ther family members.
Keywords: senior; domov pro seniory; ošetřovatelská péče; sestra; rodina; senior; retirement house; nursing care; nurse; family