Využití Českého národního korpusu ve výuce českého jazyka - Zemanová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce je zaměřena na využití Českého národního korpusu ve výuce českého jazyka na víceletém gymnáziu, především na nižším stupni. Práce se dělí na teoretickou a výzkumnou část. Cílem teoretické části je vymezit základní přehled o didaktice českého jazyka, korpusové lingvistice, Českém národním korpusu a lexikologii. Empirická část popisuje tvorbu pracovního listu zaměřeného na lexikologii, zvláště na frazeologii. Dále shrnuje výsledky žákovských prací. Při tvorbě pracovního listu byla použita data z psaného korpusu KonText a WaG.
Use of the Czech national corpus in teaching the Czech language
Keywords: didaktika českého jazyka; lexikologie; korpus; pracovní list; Czech language didactics; lexicology; corpus; worksheet