Zdravotně sociální problematika u dětí s rozštěpovou vadou obličeje - Syrová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce je zaměřena na rozštěpové vady a především na zdravotně sociální problematiku. Prvním cílem práce je zjistit komplikace, které ovlivňují kvalitu života těchto dětí a jejich rodin a druhým cílem je zjistit, zda tyto komplikace mají vliv na psychosomatický vývoj dítěte. Cíle bakalářské práce byly splněny. Z výzkumné části tedy vyplývá, že uvedené komplikace mohou ovlivnit kvalitu života, pokud jejich průběh bude vyžadovat náročnou léčbu. Z důvodu včasné operace rtu a patra se v dnešní době daří eliminovat důsledky plynoucí z této vrozené vývojové vady.
Health and social problems in children with facial cleft defects
Keywords: Rozštěp rtu; celkový rozštěp rtu a patra; zdravotní komplikace; psychosociální komplikace; výchovně vzdělávací komplikace; kvalita ţivota podmíněná zdravím; Cleft lip; general cleft palate; health concerns; psychosocial complications; educationally complications; health related quality of life