Solidarita v sociální práci - Číháková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá pojmem solidarita. Teoretická část charakterizuje pojem solidarita, význam solidarity v různých zemích a také důležitost solidarity v sociální politice a politické etice. Dále je popsán krátký historický vývoj solidarity. Předposlední kapitola teoretické části se věnuje solidaritě z pohledu církve a spojení solidarity s Ježíšem. Na závěr teoretické části jsou uvedeny druhy solidarit a shrnutí teoretické části. Praktická část je zaměřena na kvalitativní výzkum s cílem zjistit, jak sociální pracovníci v různých oblastech sociální práce pojem solidarita chápou. Rozhovor se skládá ze tří částí. První část se zaměřuje na to, co pro sociální pracovníky pojem solidarita znamená. Dále je vyjasněno, jak moc je solidarita důležitá v organizaci, kde pracují. Poslední část rozhovoru je zaměřena na projevy solidarity mezi spolupracovníky a klienty. Závěr teoretické části obsahuje hodnocení výzkumu, ve kterém je také srovnání odpovědí respondentů. Na závěr bakalářské práce uvádím možnosti pro sociální pracovníky, jak se solidaritou pracovat a propojenost solidarity se sociální prací.
Solidarity in social work
Keywords: solidarita; sociální práce; sociální nauka církve; sociální spravedlnost; společnost; solidarity; social work; social doctrine of the church; social justice; society