Oscillation of plural forms in English nouns - Diepoldová, Anna (Jihočeská univerzita, 2023)
Některá anglická podstatná jména přejatá z jiných jazyků si zachovávají cizí (nepravidelný) tvar množného čísla, přičemž je možný i tvar určitý. Gramatické příručky tuto možnou oscilaci v tvoření množného čísla pouze konstatují, ale neuvádějí, která forma v současném jazyce převažuje, ani do jaké míry je forma množného čísla závislá na kontextu a žánru řeči. Tato práce tedy bude analyzovat užívání tvarů množného čísla v současném jazyce u vybraných podstatných jmen pomocí korpusových nástrojů a vyhodnotí výsledné tendence. Součástí práce bude rešerše toho, jak toto téma popisují gramatické příručky, a na základě toho tato práce vymezí vzorek podstatných jmen pro následnou analýzu. Mou vůlí bude získat jednotlivá podstatná jména ze vzorku ze synchronního anglického korpusu a určit četnosti jednotlivých tvarů v závislosti na žánru pramene. Výsledné tendence pak vyhodnotím.
Oscillation of plural forms in English nouns
Keywords: Morfologie; pravidelné podstatné jméno; nepravidelné podstatné jméno; oscilace; korpusová analýza; Morphology; regular noun; irregular noun; oscillation; corpus analysis