Post-fukušimská opatření z pohledu HZS podniku JE Temelín - Mlsek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem práce bylo na základě studia odborné literatury, elektronických zdrojů, interních dokumentů, výukových materiálů Jaderné elektrárny Temelín, zákonů a vyhlášek zjistit, jaké dopady mají nová opatření na zvládnutí těžké havárie z pohledu Hasičského záchranného sboru podniku Jaderné elektrárny Temelín a jejich znalostí. Teoretická část bakalářské práce pojednává o havárii a charakteru Jaderné elektrárny ve Fukušimě. Následně popisuje samotnou elektrárnu Temelín a její historii od jejího počátku až do současné doby. Dále se věnuje principu výroby elektřiny nebo připravenosti na zvládání těžké havárie, proto je v práci zmíněná havarijní připravenost elektrárny a postupy, které mají zmírnit následky na obyvatelstvo. Dalším potřebným článkem v práci je hasičský záchranný sbor, který je zde popsán více do hloubky, ať už od personálního rozdělení až po techniku, kterou sbor disponuje. V praktické části byly pro potřeby výzkumu zaslaný dotazník členům Hasičského záchranného sporu podniku Jaderné elektrárny Temelín. Na základě analýzy anonymních odpovědí ze zaslaného dotazníku vyplívá, že zaměstnanci Hasičského záchranného sbor podniku JE Temelín mají dostatečné množství vybavení a znalostí, díky kterým je možné zvládnout, popřípadě zmírnit následky těžké havárie, kterou byla událost ve Fukušimě.
Post-fukushima precautions from the perspective of the fire department of Temelin Nuclear power plant
Keywords: Jaderná elektrárna Temelín; hasičský záchranný sbor podniku; těžká havárie.; Temelín Nuclear Power Plant; firefighters; serious accident.