Možnosti conjointní analýzy při hodnocení faktorů ovlivňujících rozhodování obyvatel regionu - Štýfalová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
Syntetická část práce obsahuje zejména detailní popis příkazů v programovacím prostředí SPSS. Tato část je zaměřena na procedury ORTHOPLAN, PLANCARDS a CONJOINT. V analytické části je obsažena příprava, výzkum a analýza dat pomocí conjointní analýzy a shlukové analýzy metodou k-průměrů. Cílovými skupinami respondentů byli mladí lidé, kteří se soustavně připravují na budoucí povolání a ekonomicky aktivní obyvatelé žijící na Českokrumlovsku. Cílem této práce je zjištění možnosti aplikace conjointní analýzy v oblasti regionálního řízení. Tato metoda se totiž nejčastěji používá v marketingu při hodnocení preferencí spotřebitelů.
Possibilities of using conjoint analysis to evaluate attributes, which influence decision-making of inhabitants of the region
Keywords: Preference obyvatel; rozvoj venkova; conjointní analýza; programovací prostředí SPSS; shluková analýza - metoda k-průměrů; Preferences of habitants; rural development; conjoint analysis; SPSS syntax reference; k-means cluster analysis