Historie těžby grafitu v Pošumaví - Milichovská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Oblast, kterou jsem si vybrala pro svou diplomovou práci, se nachází v geomorfologickém celku Šumava v pestré skupině moldanubika. Ve své práci charakterizuji přírodní poměry a poměry na konkrétních lokalitách, kam patří především grafitové doly v okolí obce Černá v Pošumaví a osad Bližná a Mokrá. Ložiska se nacházejí v bývalém okresu Český Krumlov. V minulosti, především v druhé polovině 19. století a v období první světové války, patřily grafitové doly v této lokalitě bezesporu k největším a nejbohatším nalezištím grafitu ve světě. Na tomto území bylo zjištěno mnoho žil s vysokým obsahem hodnotné suroviny, která byla využívána v mnoha zemích světa. Po první světové válce těžba postupně ustávala, jelikož začaly stoupat náklady na těžbu a konkurence ve světě se zvyšovala. Podíl na zániku těžby na některých bohatých lokalitách měla také výstavba údolní nádrže Lipno I. V lokalitě Bližná probíhala těžba ještě na konci 20. století, ukončena byla až v roce 1998. Nyní se zde těží velmi kvalitní pitná voda. V práci je nastíněna také technika zpracování a využití grafitu. Slovníček pojmů je zařazen pro orientaci v některých odborných geologických pojmech.
History of Graphite Mining in the Šumava Region
Keywords: hornictví; těžba grafitu; mining; graphite