Hromadné intoxikace z pohledu zdravotnického záchranáře - Krejčová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Téma bakalářské práce je:"Hromadné intoxikace z pohledu zdravotnického záchranáře". Tato práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a výzkumnou část. Na úvod teoretické části jsou popsány druhy vybraných hromadných intoxikací a jejich následná terapie. Dále je zmíněno poškození orgánových systémů vlivem působení škodlivých látek, obecné terapeutické postupy a na závěr jsou uvedena specifika třídění a transportu pacientů při rozsáhlé hromadné intoxikaci. K zhotovení výzkumné části byla užita kvalitativní metoda sběru dat. Data byla získána formou polostrukturovaných rozhovorů se zdravotnickými záchranáři z Jihočeského kraje. Pro výzkumnou část byl stanoven jeden cíl. Cílem bylo zmapovat, s jakými formami hromadných intoxikací se zdravotničtí záchranáři setkávají v souvislosti s poskytováním přednemocniční neodkladné péče. Na podkladě tohoto cíle byly stanoveny dvě výzkumné otázky. Výzkumná otázka 1: Jaké hromadné intoxikace očekávají zdravotničtí záchranáři v souvislosti s výkonem své profese? Výzkumná otázka 2: Jakým způsobem postupují zdravotničtí záchranáři při poskytování přednemocniční neodkladné péče u hromadných intoxikací? Respondenti odpovídali na 25 otázek, které byly předem připraveny. Získaná data byla analyzována a kategorizována do tabulek. Z výzkumného šetření vyplývá, že zdravotničtí záchranáři se během vykonávaní své profese setkávají s hromadnými intoxikacemi pouze sporadicky, avšak u většiny zmíněných hromadných intoxikací mají dobré povědomí o klinickém obrazu a následném terapeutickém postupu.
Mass intoxication from the point of view of a paramedic
Keywords: intoxikace; hromadná intoxikace; přednemocniční neodkladná péče; terapeutické postupy; zdravotnický záchranář; intoxication; mass intoxication; pre-hospital emergency treatment; therapeutic methods; paramedic