Je správné mít v dnešní době více dětí? Historie, současný význam vícedětných rodin a jejich perspektivy se zvláštním ohledem na situaci v ČR - Ondřichová, Marie (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá odpovědí na otázku, zda je správné mít více dětí. První kapitola popisuje historický vývoj rodiny, její proměny a úkoly v jednotlivých historických etapách. Zároveň se zaměřuje na význam a pozici dítěte v nich. Druhá kapitola reflektuje pozici vícedětných rodin v polistopadové éře v České republice. Zabývá se aktuální demografickou situací, ekonomickými poměry vícedětných rodin a podporou rodiny ze strany státu. Třetí kapitola se věnuje motivacemi k rodičovství, hodnotou dítěte a vztahům ve vícedětných rodinách. Čtvrtá kapitola představuje pohled katolické církve na manželství, rodičovství a vícedětné rodiny. Práce upozorňuje na potřebu chránit hodnotu, kterou rodina pro společnost představuje.
Is it right to have more children nowadays? Historical evaluation, present importance and perspectives of families with more children with particular regard to conditions in the Czech Republic.
Keywords: rodina; rodičovství; manželství; vícedětné rodiny; rodinná politika; křesťanská morálka; family; parenthood; merriage; family policy; families with more children; christian morals