Populismus v současné české a německé stranické politice - příklad Alternativy pro Německo a Svobody a přímé demokracie v České republice - Růžičková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2019)
Ve své práci se zaměřuji na téma populismu, jeho definici, zařazení v rámci systému politických směrů, stručnou historii vývoje v rámci západní demokracie, jeho charakteristické rysy a současnou tendenci růstu podílu populistických stran na participaci v prostředí parlamentů zastupitelských demokracií i nárůstu podpory populistických kandidátů v prostředí prezidentských demokracií. Konkrétně se zaměřím na dvě politické strany, jednu v rámci německého a druhou v rámci českého systému parlamentních stran. Představím hlavní společné rysy a rozdíly německé politické strany Alternativa pro Německo (Alternative für Deutschland - AfD) a české politické strany Svoboda a přímá demokracie (SPD) v historickém vývoji, struktuře organizace, volebním programu a předvolební kampani. Dále bude provedena analýza volebních výsledků do parlamentů v jednotlivých zemích (v Německu Deutscher Bundestag, v ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR.
Populism in present Czech and German party politics - an example of Alternative for Germany and Freedom and direct democracy in the Czech Republic
Keywords: populismus; Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura; Alternativa pro Německo; volby do PSP ČR; volby do Spolkového sněmu; populism; Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura; Alternative für Deutschland; election for the house of representatives of the parliament of the Czech Republic; federal election