Specifika péče o těhotné ženy závislé na psychotropních látkách - Kailová, Karla (Jihočeská univerzita, 2009)
Problematika drogových závislostí je celosvětovým diskutovaným tématem. Česká republika je nechvalně proslulá svým prvenstvím ve spotřebě a výrobě pervitinu v Evropské Unii. Trend snižování věku závislých a zvyšování spotřeby alkoholu není také zanedbatelný. Bohužel v této oblasti máme stále značné rezervy. Na preventivní programy není dostatek finančních prostředků, centra, jenž pomáhají drogově závislým se potýkají také s ekonomickými obtížemi. Léčba je drahá a málo efektivní, více než 80% závislých se vrací k drogám zpět. Výzkumné šetření bylo provedeno od ledna do dubna roku 2009, byly k němu použity dva dotazníky, jenž byly rozdány dvěma skupinám. První z nich tvořily porodní asistentky z celé ČR, druhou respondovanou skupinou byly ženy závislé na omamných látkách, které navštívily gynekologicko - porodnickou kliniku v Praze 10 ve fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Jedním z cílů mé práce bylo zjistit informovanost porodních asistentek v drogové problematice těhotných. Výzkumné šetření ukázalo, že informovanost dotazované skupiny není valná. 28,6% asistentek uvedlo, že se ve své praxi s drogově závislou ženou nesetkalo. Aplikaci drogy a zamezení tím tak abstinenčnímu syndromu, který je v graviditě nežádoucí by dovolilo jen 27,7% respondentek, sterilní jehly a stříkačky by ženám zajistilo 28,6% z nich. Za psychotropní látku považuje nikotin jen 23,2% a alkohol 32,1% z dotázaných. První hypotéza, tedy že porodní asistentky nemají dostatek informací v problematice drogově závislých žen se potvrdila. Dalším cílem práce bylo zjistit důsledky užívání psychotropních látek u žen a jejich plodu. Výzkumné šetření ukázalo, že ženy a jejich novorozené děti trpí ve zvýšené míře nejrůznějšími komplikacemi jako je abstinenční syndrom, u žen krvácení, hrozící předčasný porod, sexuálně přenosné choroby a jiné. Tím se potvrdila druhá a třetí hypotéza. Dalším cílem bylo zjistit specifiku ošetřovatelské péče u druhé skupiny. Specifika spočívá v zamezení rozvoji abstinenčních příznaků, v oblasti edukační činnosti, mezioborové spolupráce. Tím byla potvrzena hypotéza 4. Posledním cílem mé práce bylo zjistit na jakých psychotropních látkách jsou ženy nejvíce závislé. Z výzkumného šetření vyšlo najevo, že ženy užívají z legálních drog nikotin a z nelegálních pervitin. Byla tím tak potvrzena 5 hypotéza. Práce s drogově závislými není jednoduchá, ženy sporadicky navštěvují prenatální poradny, přicházejí v různém stupni těhotenství a s četnými komplikacemi, kterým se dá jen stěží předcházet. Svou prací bych ráda chtěla přispět ke zkvalitnění péče o ženy závislé na omamných prostředcích, ke zlepšení informovanosti nejen porodních asistentek a k rozvoji prevence.
Care Specifications of pregnant - drug addict - women
Keywords: Abstinenční syndrom; Psychotropní látka; Substituce; Těhotenství; Závislost; Addiction; psychotropic substance; pregnancy; abstinence syndrome; substitution