Funkce rozptýlené zeleně v zemědělské krajině - Löschenkohlová, Carmen (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem mé bakalářské práce je funkce rozptýlené zeleně v zemědělské krajině. Cílem této práce bylo vypracovat literární rešerši na dané téma. Rozptýlená zeleň je v krajině reprezentována především liniovými stromořadími kolem komunikací, solitéry, zelení kolem vodních toků, remízky a větrolamy. Dále je možné sem řadit veškeré památné či jinak významné samostatně rostoucí stromy ve volné krajině. V našich podmínkách je rozptýlená zeleň typická pro kulturní, zejména pak pro zemědělskou krajinu. V práci je vysvětlen a definován pojem rozptýlená zeleň a její rozdělení, dále jsou zde vysvětleny jednotlivé nejdůležitější funkce rozptýlené zeleně (které dělíme na několik okruhů: funkci ekologickou, estetickou, půdoochrannou, produkční, historickou, sakrální, rituální, atd.) a neopomenula jsem ani interakční prvky, výsadbu, péči o zeleň a v neposlední řadě ochranu zeleně a téma dotací.
Function of scattered vegetation in the agricultural land fund
Keywords: rozptýlená zeleň; funkce rozptýlené zeleně; krajina; scatterd vegetation; scattered vegetation functions; landscape