Role sociálního pracovníka v prevenci rizikového chování u gay komunity - Sládek, Václav Samuel (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá tématem rizikového chování u gay komunity a rolí sociálního pracovníka v prevenci takového chování. Pro stanovení závěrů této práce byly definovány tři cíle. Prvním cílem je zjistit nejčastěji vyskytující se riziková chování u gay komunity. Druhým cílem je zjistit služby, které gay komunita využívá v prevenci rizikového chování. Třetím a posledním cílem je popsat spokojenost klienta s rolí sociálního pracovníka a jeho úlohu v těchto službách. Teoretická část je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola popisuje autorem vybrané sociálně patologické jevy neboli rizikové chování, jako je např. zneužívání návykových látek, šikana, ale i rizikové chování u gay komunity. Další kapitola vysvětluje pojem homosexualita - příčiny, coming out, rozdíly mezi mužskou a ženskou rolí u homosexuálů a pojem homofobie. Třetí kapitola se věnuje sociální práci a druhům prevence. Poslední kapitola popisuje vybrané služby, které může LGBT komunita využívat v prevenci svého rizikového chování. Empirická část bakalářské práce představuje výsledky z polostrukturovaných rozhovorů získané od homosexuálních mužů. Rozhovorů se účastnilo 8 mužů z hlavního města Prahy a 8 mužů z Jihočeského kraje. Výběr informantů byl proveden pomocí kriteriálního výběru. Informant musel být starší 18 let, musel žit v Praze nebo v Jihočeském kraji a identifikovat se jako muž homosexuální orientace. Výsledky výzkumu mohou být použity v praxi, případně být prezentovány v odborné literatuře. Přínosem může být informovanost pro zařízení zaměřené na prevenci rizikového chování. Dále informovanost pro všechny osoby, kteří se zaobírají podobnou tématikou.
The role of a social worker in preventing risk behavior in the gay community
Keywords: rizikové chování; sociální pracovník; role; homosexualita; služby; prevence; HIV; Risky behavior; social worker; role; homosexuality; services; prevention; HIV