Dlouhodobá aktiva v zemědělském podniku - účetní, daňové a právní aspekty v podmínkách ČR - Zemánková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce je poukázat na odlišnosti v účtování dlouhodobých aktiv u zemědělského podniku. V tomto odvětví se účetní jednotka potýká s řadou specifických případů a přitom musí akceptovat obecné účetní zásady. Tato práce provádí celou životností aktiva. Od pořízení, kde se bakalářská práce dotýká problému ocenění, přes opotřebení se dostává k samotnému vyřazení a tak i výpočtu zůstatkové ceny. Důležitou se stává praktická část bakalářské práce, neboť jsou účetní případy rozebrány na konkrétním podniku. Data jsou zpracována, jak na základě odborné literatury v teoretické části, tak z materiálů poskytnutých zemědělským podnikem a to v části praktické. Diskuse na konci bakalářské práce srovná teorii s praxí a vyvodí případné doporučení pro podnik. Výsledky této práce umožňují vytvořit si ucelený pohled na problematiku dlouhodobých aktiv v zemědělském podniku.
Long-term assets in the agricultural enterprise- financial, fiscal and legal aspects in the CR
Keywords: Klíčová slova: Zemědělský podnik; dlouhodobá aktiva; pořízení (majetku); opotřebení; zůstatková cena.; Key words: Agricultural company; fixed assets; acquisition of assets; wear of assets; amortized cost.