Vliv hnojení animálními hnojivy a digestátem na druhovou skladbu trvalých travních porostů - Lhotský, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná bakalářská práce je zaměřená na hodnocení vlivu aplikace animálních hnojiv a digestátu na druhové zastoupení trav, bylin a plevelů na trvale travních porostech. Práce je založena na intenzivním sledování a hodnocení botanické skladby v období od 1. 11. 2014 30. 10. 2016. V práci je popsané využití pícnin v zemědělství, význam v energetice, význam travních porostů v krajině, ekologii a agroturistice. Dále se práce zabývá péčí o trvale travní porosty, jejich zakládáním, volbou vhodných druhů pícnin v daných lokalitách a volbou druhů dle využívání porostu. Nemalá část je zaměřená na bioplynové stanice, výstupní digestát a jeho využití. Hlavní část řeší správné nakládání s hnojivy, jejich popis, význam a typy. Je zde i zmínka týkající se legislativy, a sice od kdy a do kdy je možno použít dané hnojivo, kde ho lze aplikovat, správné skladování. V praktické části jsou popsány výsledky mého sledování stavu, botanické skladby a produkce biomasy u tří různě hnojených trvalých travních porostů v podobných nebo stejných klimatických podmínkách. Najdeme zde popsané odchylky ve druhovém složení, vzrůstu, hustotě, výnosu a vhodnosti pro dané účely. Je zde popsán i negativní vliv počasí na porosty v létě 2015, kdy nás zasáhly tropické teploty a velké sucho. Z tohoto důvodu se mé pozorování a závěry velmi lišily od jiných studií, hlavně v letním a podzimním období.
The effect of fertilizing animal fertilizers and ferment on the species composition of permanent grassland
Keywords: trvalé travní porosty; druhy trav; bylin; a plevelů; animální hnojiva; bioplynové stanice; digestát; legislativa.; permanent grassland; species of grasses; herbs; weeds; animal fertilisers; biogas stations; digest; legislation.