Možnosti tréninkového bydlení pro klientky azylového domu - Hlaváčková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá možnostmi pomoci pro klientky tréninkového bydlení, které před tím absolvovaly pobyt v azylovém domě pro matky s dětmi. Cílem je zhodnocení procesu podpory v tréninkovém bytě a prezentace zjištěných postupů na jednotlivých kazuistikách. První část práce je zaměřena na sociální práci v azylových domech a její cíle, jelikož je azylové bydlení výchozím bodem klientek v tréninkovém bytě. Druhá část práce se zaobírá sociální prací vykonávanou v tréninkových bytech a oblastmi podpory, které tato služba nabízí. Celý proces je prezentován ve třetí části práce na příkladu konkrétní organizace a kazuistikách tří klientek. V závěru práce jsou zhodnoceny možnosti podpory klientek v rámci tréninkového bydlení. Příklady spolupráce s klientkami jsou shrnuty a jednotlivé oblasti podpory jsou z praktického hlediska reflektovány.
Possibilities of house training for clients in an asylum house
Keywords: azylový dům; sociální vyloučení; matky samoživitelky; prostupné bydlení; tréninkové bydlení; sociální práce; individuální plán; klíčový pracovník; sociální bydlení; sociálně aktivizační služba; asylum house; social exclusion; single mothers; permeable housing; training housing; social work; individual plan; key worker; social housing; social activation service