Vliv mléčné užitkovosti na vybrané ukazatele reprodukce u holštýnského skotu - Hubáček, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2015)
Chov skotu je považován za nejnáročnější odvětví v zemědělství a ekonomice. Hlavní dva faktory, které ovlivňují ekonomiku dojeného skotu jsou mléčná užitkovost a reprodukce. Cílem každého chovatele dojeného skotu je co nejvyšší mléčná produkce, zároveň s dobrými reprodukčními ukazateli. Cílem této bakalářské práce bylo vyhodnotit vybrané ukazatele reprodukce na mléčnou užitkovost u holštýnského skotu. Hodnocení proběhlo ve firmě PRIMA AGRI a.s. Data byla hodnocena za kontrolní rok od 1. října 2013 do 30. září 2014. Do hodnocení bylo zařazeno 270 dojnic, s uzavřenou laktací. U sledovaných dojnic, byly sledovány tyto ukazatele: mléčná užitkovost, pořadí laktace, věk při prvním otelení, délka servis periody, délka mezidobí a příčiny vyřazení z chovu. U vlivu délky servis periody na mléčnou užitkovost byl zjištěn statistický rozdíl (p < 0,05) pouze u skupiny od 6000-8000 kg mléka, u ostatních skupin nebyl zjištěn statistický rozdíl. Vliv délky mezidobí na mléčnou užitkovost, byl statisticky významný (p < 0,001), u skupiny od 6000-8000 kg mléka a u skupiny nad 10000 kg mléka, naopak u skupiny dojnic od 8000-10000 kg mléka byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p < 0,01). U vlivu pořadí laktace na mléčnou užitkovost byl statisticky významný rozdíl (p < 0,001), u všech skupin dojnic. Vliv věku při prvním otelení na mléčnou užitkovost, nebyl statisticky průkazný u žádné skupiny dojnic. U vlivu délky servis periody na pořadí laktace, byl statisticky průkazný rozdíl (p < 0,05), na druhé laktaci a (p < 0,001), na třetí laktaci. Vliv délky mezidobí na pořadí laktace, byl statisticky průkazný (p < 0,01), na druhé a čtvrté a vyšší laktaci, naopak u skupiny dojnic na třetí laktaci byl statisticky průkazný rozdíl (p < 0,001). Průměrný počet vyřazených dojnic činil 33,04 %. Nejvyšší počet vyřazených dojnic bylo z ostatních zdravotních důvodů, a to 51 %.
Effect of milk yield on selected indicators of reproduction in Holstein cattle
Keywords: holštýnský skot; dojnice; mléčná užitkovost; laktace; reprodukce; Holstein cattle; dairy cows; milk production; lactation; reproductive