Zvápenatění včelího plodu a jeho vliv na včelstvo - Prokopová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Zvápenatění včelího plodu je onemocnění, které způsobuje houbový patogen Ascophaera apis, který napadá a hubí včelí larvu. Nejčastěji se vyskytuje u slabých včelstev, která mají slabý čistící pud a tím řádně neodstraňují původce zvápenatění. Ideálním řešením je výměna včelí matky, díky které se zvýší čistící pud včel, které pak nákazu zcela odstraní. Cílem mé bakalářské práce bylo praktické zvládnutí metodiky analýzy výskytu Ascosphaera apis pomocí metody PCR, osvojení si rutinních postupů používaných v laboratoři včetně izolace DNA a vypracování odborné rešerše na dané téma. V teoretické části bakalářské práce popisuji houbové onemocnění zvápenatění včelího plodu a jeho vliv na nakažené včelstvo. Dále podrobně popisuji metody, které jsou využívány pro detekci onemocnění, jako je izolace DNA, PCR a gelová elektroforéza. V praktické části, kterou jsem vykonala v laboratořích Biotechnologického centra, které je součástí katedry genetiky a rostlinné produkce na Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, se zabývám podrobným popsáním přesných postupů metod využitých při detekci tohoto onemocnění a vyhodnocením vlastních výsledků.
Chalkbrood desease detection in honeybees
Keywords: Včela medonosná; Ascophaera apis; optimalizace PCR; izolace DNA; diagnostika; Honeybee; Ascophaera apis; PCR optimization; DNA isolation; diagnostics